Регистрация

онлайн списание - "Лейди Здраве" безплатно издание
     
Добре дошли в нашия магазин!

Категории с падащо меню

Заседяването увеличава риска от рак и диабет

Дата: 2013-12-18

 

Работният ден на много хора преминава изцяло в седнало положение. Ако и вие сте от тях, вероятно асоциирате заседяването единствено с болки в гърба или схващане. Оказва се обаче, че прекарването на часове наред в седнало положение, може да бъде наистина опасно за вашето здраве.

Според ново проучване хората, които прекарват по най-малко четири часа на ден седейки, са изложени на много по-голям риск от развитие на рак, диабет или сърдечни заболявания. За тези, които всеки ден седят по поне шест часа, рискът от диабет се увеличава значително.

В изследването, проведено в САЩ, участвали 63 048 мъже на средна възраст. Въпреки че участниците били единствено от мъжки пол, учените са категорични, че констатациите могат да бъдат приложими и при жените. Според ръководителя на проучването професор Ричард Розенкранц колкото повече човек се заседява, толкова по-големи здравословни проблеми го грозят. Логично, хората, прекарващи по осем часа на ден в седнало положение, са изложени на най-голям риск.

Друго проучване от миналата година показва, че рискът от смъртност е голям дори при хора, иначе физически активни извън работата си. Има все повече доказателства, потвърждаващи тезата, че дългото заседяване, за разлика от недостатъчната активност, може да бъде нов рисков фактор за преждевременна смърт и заболявания.

Само четири часа на ден в седнало положение са достатъчно, за да повишат риска от хронични заболявания като диабет, рак, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане, пише вестник Daily Mail. Заседяването може да бъде опасно за здравето заради бездействието и ниските нива на разход на енергия.