Регистрация

онлайн списание - "Лейди Здраве" безплатно издание
     
Добре дошли в нашия магазин!

Категории с падащо меню

Повишете имунитета си!

Дата: 2013-12-19

Зимата е сезонът, в който думата грип се употребява с най-висока честота. Напоследък започнаха смущаващи предупреждения, че сме близо до епидемия, а и страхът от т.нар. „свински грип" се завръща, след няколко съмнителни случая.

Ако не сте си направили ваксина (или дори да сте), по-добре се погрижете да подсилите имунитета си. И без това времето си играе с нас и се случва в един ден буквално да се сменят няколко сезона.

Хората, които се придвижват в градски транспорт и работят в сгради с много служители, нагъчкани на едно място, са по-податливи на различни вирусни инфекции. Не се изненадвайте, ако видите по улиците хора, носещи маска за лице. Според някои помага за предпазване, според други – не.

Ето какво мерки трябва да вземете, за да повишите имунитета си, а защо не и да ги превърнете в здравословни навици без сезон!

1. Мийте си ръцете!

Повечето хора прибягват до сапуна, след като са ходили до тоалетната. Това не е достатъчно. Ръцете са в контакт с предметите около вас постоянно. Това означава, че много ръце са пипали един и съши предмет, което го превръща в инкубатор на бактерии и бацили. Неотдавна едно проучване показа, че сред най-опасните места в затворено помещение са дръжките на вратите. Това е напълно разбираемо, защото през деня влизат и излизат от една стая много души.

Едва ли е възможно да се миете ръцете след всяко пипане на дръжка на врата, но в случай, че можете, направете го. Преди хранене също е задължително да минете ръцете си през сапун.

Не пипайте дъвки и бонбони с мръсни пръсти и по възможност не си гризете ноктите, докато седите зад монитора и тракате по клавиатурата. Само ако знаете в нея колко бактерии има?!

2. Спете добре

Сънят сериозно се отразява на здравословното състояние и на имунитета на човек. Никакво количество витамин C не може да замести здравословния сън в рамките на 7-8 часа.

3. Хидратирайте се

Когато е студено, се чувстваме по-малко жадни, но не трябва да спираме да пием течности. Именно чрез тях успяваме по един или друг начин да изкараме токсините от организма си. Ако не ви се пие чиста вода, гледайте системно да наливате в гърлото си чайове или зелени сокове.

4. Не забравяйте упражнения

Упражненията изграждат защитната сила на организма срещу вируси. Вашата заветна цел са 150 мин седмично, или 30 минути 5 дни в седмицата.

5. Яжте плодове и зеленчуци

Минимумът всеки ден е по 2 плода и 2 зеленчука. Вярно, че сезонът малко ни ограничава, но това не е достатъчна причина да се откажете от тях, Може да ги консумирате и под формата на фреш.

6. Стойте далече от захарта

Няколко лъжици захар на ден могат да понижат имунитета ни с до 40 %, защото забавят белите кръвни телца. Консумирайте възможно най-малко този продукт.

Храни, които ще подсилят имунитета ви

1.Бял чай

Всички сме чували за достойнствата на черния чай и още повече за тези на зеления, Но какво прави белият чай по-специален? Той е по-малко преработен от останалите, следователно има повече антиоксиданти. Освен това има по-малко кофеин.

Не добавяйте мляко към чая си и опитайте да пиете по 2 чаши на ден.

2. Червени чушки

Говори се, че първенците по съдържание на витамин C са цитрусовите плодове. Само че червените чушки съдържат два пъти повече от него. От него можете да откриете още в броколите, магданоза, кивито и пъпеша.

3. Тиквени семки

Тиквените семки са пълни с цинк, който е необходим за повишаването на белите кръвни клетки.

4. Кисело мляко или кефир

Киселото мляко и кефирът съдържат пробиотици. Пробиотиците са добри бактерии, които живеят в червата ни и подкрепят имунната система.

Те се срещат и в други естествено ферментирали храни като киселото зеле, натурално киселите краставички и мисо.

 

източник www.tialoto.bg