Регистрация

онлайн списание - "Лейди Здраве" безплатно издание
     
Добре дошли в нашия магазин!

Категории с падащо меню

Цигарите провокират по-ранно навлизане в менопауза

Дата: 2014-06-30

 

Консумацията на алкохол, тютюнопушенето и проблемното тегло са фактори, влияещи на жените, които навлизат в период на менопауза, според проучване на Института за изследване на рака във Великобритания.

Пушенето на цигари, например, е свързано с появата на менопауза две години по-рано от обикновено. А проблемите с теглото имат обратен ефект, пояснява ръководителят на изследването д-р Даниел Морис. Симптоми на менопауза се появяват година по-късно при жените със затлъстяване, в сравнение с тези с нормално тегло. Това вероятно се дължи на ефекта на мазнините, който имат те върху половите хормони.

 

Установява се още, че менопаузата се появява по-късно и при жените, които пият повече от две питиета на ден, на възраст между 25 и 49 години, не са достатъчно физически активни във възрастта между 30 и 49, или са вегетарианки.

 

Откритията са важни, тъй като забавяне настъпването на менопаузата е рисков фактор за редица заболявания, като рак на гърдата, подчертават експертите.

Необходими са обаче повече изследвания, за да се установи дали ограничаване консумацията на алкохол или практикуването на повече упражнения влияят на менопаузата.

 

Проучването включва над 50 000 жени, на възраст между 40 и 98 години, които попълват въпросник за телесното си тегло, хранителните навици, физическа активност и кога са преминали през менопауза.

 

Резултатите са публикувани в American Journal of Epidemiology.

 

Менопаузата е период от живота на жената, свързан с намалена функция на яйчниците и отделянето на естроген от тях. Обикновено менопаузата настъпва във възрастта между 45 и 55 години.