Регистрация

онлайн списание - "Лейди Здраве" безплатно издание
     
Добре дошли в нашия магазин!

Категории с падащо меню

Какво представлява колагенът?

Дата: 2013-05-27

Колагенът означава здравост, якост. Колагенът е отговорен за здравостта и издръжливостта на тъканите в тялото ни.

Колагенът се изчерпва в тялото ни с възрастта, както и под влияние на недостатъчно пълноценната храна, която приемаме. Скоростта на загуба рязко се увеличава в периода след 40 години и особено в периода на менопауза при жените. Всеки вид колаген в тялото има специфична функция и специфично поле на изява. Например колаген тип 1 е основния колаген в тялото ни – представлява около 30% от целия протеинов запас на тялото ни. Основното му място на изява е кожата и съдовете. Колагенът, изграждащ до 80% от хрущялната тъкан е колаген тип 2.

Това, което прави колагенът незаменим и предпочитан за превенция и лечение на дегенеративните ставни заболявания е фактът, че колагеновата молекула сама по себе си представлява своебразен резервоар на всички необходими за здравия хрущял вещества.
1. Колагенът доставя всичко необходимо за здравето на хрущяла;
2. Наличието на всички необходими ингредиенти в колагеновата молекула осигурява и максимално повлияване на болката и възпалението при дегенеративните ставни заболявания;
3. Приемът на колаген ни освобождава от необходимостта за прием на множество продукти, целящи общ сборен ефект;
4. Друго много важно свойство на колагена е неговото влияние върху процеса на остеопороза, чрез намаляване скоростта на засиленото разграждане на костната тъкан , което се случва чрез подтискане на узряването на клетките, отговорни за този процес (наречени остеокласти).
5. Постоянен проблем, който стои при грижата ни за здравето на хрущялната тъкан, е че тя трябва да бъде постоянна и за дълъг период от време. Това поставя въпроси относно безопасността на продължителния прием на такъв род продукти:
На база клиничен опит е доказано, че приетият колаген тип 2 се разпределя в тялото ни единствено между хрущялната тъкан, кожата и очите ни (където също е необходим, във връзка с патологични проблеми, свързани с възрастта).