Регистрация

онлайн списание - "Лейди Здраве" безплатно издание
     
Добре дошли в нашия магазин!

Категории с падащо меню

Научи за бактериалната вагиноза.

Дата: 2013-05-28

 

Бактериалната вагиноза е една от най-често срещаните причини за вагинит и поводи за консултация с гинеколог в амбулаторни условия. За причинител на забояването се обсъжда предимно Gardnerella vaginalis, но повечето специалисти днес са на мнение, че в етиологичен аспект участие взимат все по-широк набор от бактерии.

Бактериалната вагиноза е състояние на дисбаланс на микрофлората на влагалището. А микрофлората съдържа разнообразни микроорганизми, които не са патогенни за тялото. С бактериална вагиноза е всяка четвърта жена, дори тя да не е на ясно за наличието му - заболяването може да протича безсимптомно. Бактериална вагиноза е често срещана инфекция и при бременните жени, както и при жени непровеждали полови контакти.

Бактериална вагиноза...

При бактериалната вагиноза има нарушение на микрофлората на влагалището. Дължи се на рязко спадане на количеството или пълната липса на полезните лактобактерии като същевременно се наблюдава увеличено количество на болестотворните микроорганизми. 
 

Нормалната микрофлора...

Влагалището е орган, който има своята микробиоценоза, т. е. определено количество микроорганизми. Нормално е в 1 мл влагалищен секрет да се съдържат 105-107 колониеобразуващи микроорганизми. 90 % от тях са лактобактерии. Те отделят млечна киселина и въглероден двуокис, с което поддържат киселинната среда във влагалището под 4,5 pH. Това възпрепятства размножаването на условно-патогенни микроорганизми.

Останалите 10 % от състава на влагалищната микрофлора са други патогенни и условно-патогенни микроорганизми. Тук се включва минимално количество Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis, както и анаеробни бактерии от рода на Mobiluncus и други. Тези микроби в малки количества присъстват във влагалищната среда почти при всяка здрава жена без да вредят.
 

Фактори, които провокират бактериалната вагиноза:

Бактериалната вагиноза не се счита за сексуално-трансмисивно заболяване. Както виждаме, става въпрос за дисбаланс в състава на обичайната микрофлора. Относно причината за настъпването му обаче, има все още неизяснени въпроси. Един от рисковите фактори е именно половият живот. Всъщност честотата на заболяването корелира с броя на половите партньори или наличието на нов такъв. При мъжа също може да се изолира G. vaginalis, макар и при липса на симптоми.

Сред другите рискови фактори трябва да се посочат – скорошна употреба на антибиотик, прилагането на вгинални душове, наличието на вътрематочно устройство, намалено ниво на естрогени, дисбактериоза на червата, захарен диабет и др.

Да се използва вагинален душ при дискомфорт при жената или за поддържане на влагалищна чистота беше разпространена практика преди години. През последното десетилетие обаче методът все повече се отрича от специалисите. Първо, защото при наличие на дори и малко число патогенни микроорганизми, те биха могли посредством душа да се пренесат и достигнат матката, където да нанесат сериозни поражения. Второ, с вагиналния душ се нарушават естествените механизми за поддържане на здравословна влагалищна среда.
 

Признаци на бактериална вагиноза

Клинично бактериалната вагиноза се представя като вагинален флуор (течение) с рядка консистенция и сивкаво-белезникав цвят, с неприятна миризма. Оплакванията се засилват след полов контакт.

При обикновен гинекологичен преглед не се забелязват признаци на възпаление на влагалището. 

 

Диагнозата се поставя след анамнеза, вагинален преглед и микробиологично изследване на секрет. За диагноситициране на бактериалната вагиноза на първо място насочващи са клиничните оплаквания, следвани от обективния статус. При прегледа се установява флуор със сивкав цвят, с рядка консистенция, покриващ влагалищната стена. Липсват белези за възпаление, а при наличието им трябва да се изключи съпровождаща инфекция.

При изследването на флуора се отчита по-високо от обичайното рН >4,5, а под микроскоп се визуализират типичните за вагинозата „ключови” клетки. Последните представлява епителни клетки, заобиколени от микроорганизми, придаващи им назъбен вид. Присъствието на лактобацили е значително редуцирано. При третиране със 10% калиева основа се установява миризма на риба поради отделянето на летливи амини.

 

Трябва да се лекува
Препоръчително е бактериалната вагиноза да се лекува. Бактериалната вагиноза не е от сериозните инфекции, но при някои състояния може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Това се отнася в случаи на:

 бременност – нелекуваната бактериална вагиноза може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане, инфекция на матката сред раждане, да е причина за инфекция при новороденото;

 при медицински процедури през влагалището, като хистеректомия, абразио и др. - може да стане причина за инфекция в малкия таз;

 при полово преносимо заболяване - наличието на бактериална вагиноза усложнява протичането му.

 

Лечението предвижда унищожаване на патогенните микроорганизми, намаляване на рH на влагалището и повишаване на локалния имунитет.

Бактериална вагиноза се получава при растеж на условно-патогенни бактерии вследствие на намаленото количество лактобактерии във влагалището, на които се дължи киселия състав на средата му. Ниската киселинност благоприятства размножаването на анаеробните бактерии. От тук идва и трудността при лечението на бактериалната вагиноза – не може на лечението да се гледа като определяне на вида на патогологичните бактерии и изписване на медикамент, който да ги унищожи, тъй като това би довело до растеж на друг вид микроорганизми. 
Антибиотиците се използват срещу бактериите, но те не помагат за възстановяването на нормалната микрофлора. Лечението само с антибиотици след месец дава положителен резултат при 70-90 % от пациентките, но след половин година от рецидив се оплакват 57 % от тях.
Ето защо се налага съвременен подход при лечението на бактериалната вагиноза. Вече съществуват препарати за вагинално приложение, които имат комбинирано действие. Много добри резултати отчитат лекарствените продукти, които съдържат витамин С. Аскорбиновата киселина понижава киселинността във влагалището, с което подтиска развитието на болестотворни микроорганизми. 

Същевременно рН под 4,0 влияе положително на лактобактериите, чийто брой нараства. При вагинално приложение на медикамент, съдържащ витамин С, след няколко дни нормалната влагалищна микрофлора се възстановява, а размножаването на анаеробните бактерии се подтиска.  
Необходимо е да се предвиди и защита от гъбична инфекция, тъй като приемът на антибиотици предразполага към развитието на такава. Симптоми на гъбичната инфекция са сърбеж, зачервяване, бяло вагинално течение с вид на пресечено кисело мляко.

 

Някои съвети:

За да се предпазите от полово-предавани инфекции, специалистите непрекъснато повтарят следните съвети, които, макар и да изглеждат тривиални, са ефективни:

 

·         използвайте презервативи, особено при нов партньор.

·         поддържайте изрядна интимна хигиена.

·         за предпочитане е да избирате памучно бельо.

·         при тоалет посоката на действие трябва да бъде от вагината  към ануса и в никакъв случай обратно.

·         избягвайте употребата на ароматизирани тампони, дамски превръзки, интимни сапуни.

·         внимавайте с избора на лубриканти.

·         забравете за вагиналните душове – с тях можете само още повече да си навредите.

·         избягвайте да използвате тампони при съмнение за вагинална инфекция.

·         изпълнявайте точно предписаното лечение от лекаря, като спазвате продължителността му и сексуално въздържание през това време.

·         въздържайте се от чесане на кожата.

·         в случай, че след лечението симптомите се върнат, непременно отидете на преглед отново.

·         на доброто здраве и в тази насока ще се отрази благоприятно здравословният начин на живот – пълноценно хранене, достатъчно сън и прием на вода.

 

източник www.puls.bg